Grasser EK | ||||
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Zuckergesüßte Getränke, mit oder ohne Koffein, und deren Auswirkungen auf das Herz-Kreislaufsystem // Sugar-sweetened beverages with or without caffeine and their cardiovascular impact Journal für Hypertonie - Austrian Journal of Hypertension 2022; 26 (2): 29-37 Volltext (PDF) Summary Abbildungen
Keywords: Adipositas, Blutdruck, Energydrink, Gesundheitswesen, Hypertonie, öffentliches Interesse, blood pressure, hypertension, obesity, Public Health Cardiovascular diseases are still among the most frequent causes of death worldwide. There is general scientific consensus that arterial hypertension and type 2 diabetes are important pathogenetic forces for the development of coronary heart disease and stroke. An important link between hypertension and type 2 diabetes is obesity, where in particular an accumulation of visceral abdominal adipose tissue is associated with glucose metabolic disturbances, increased sympathetic nervous system activity and intrarenal changes. Whereas type 2 diabetes and obesity were rare at the beginning of the last century, they increased at an almost exponential rate from about 1950 onwards. Approximately in parallel, the consumption of sugar-sweetened beverages developed into great popularity. Regular consumption of sugarsweetened beverages correlates with an increase in body weight (especially visceral abdominal fat) and increases the risk of developing hypertension, type 2 diabetes, coronary heart disease and stroke. Furthermore, sugar-sweetened beverages are often offered in combination with caffeine – in the form of socalled energy drinks, which are particularly popular among adolescents and young adults. Nevertheless, the mechanisms underlying the cardiovascular responses to sugar-sweetened drinks with or without caffeine – particularly on blood pressure – are poorly understood. This review discusses (i) possible acute and chronic mechanisms underlying the different effects of sugars on postprandial blood pressure regulation. Furthermore, it discusses (ii) acute haemodynamic effects of energy drinks and the potential mechanisms by which sugars (glucose and sucrose) and caffeine may adversely affect the cardiovascular system.
Kurzfassung: Nach wie vor zählen Herz-Kreislauf-
Erkrankungen zu den weltweit häufigsten Todesursachen.
Es besteht in der Wissenschaft allgemeiner
Konsens darüber, dass eine arterielle Hypertonie
und ein Typ-2-Diabetes wichtige pathogenetische
Kräfte für die Entwicklung von koronaren Herzkrankheiten
und Schlaganfällen darstellen. Ein wichtiges
Bindeglied zwischen Hypertonie und Typ-2-Diabetes
stellt die Adipositas dar, bei der im Besonderen eine
Akkumulation von viszeralem abdominalem Fettgewebe
mit Glukosestoffwechselstörungen, Erhöhung
der Aktivität des sympathischen Nervensystems und
intrarenalen Veränderungen assoziiert ist. Waren
Typ-2-Diabetes und Adipositas noch zu Beginn des
vorigen Jahrhunderts selten, so sind diese in etwa
ab 1950 mit beinahe exponentiellem Wachstum angestiegen. |